Loading

2605 Caton Hill Road, Woodbridge, VA 22192

800-123-4567, Fax: 718-724-3312

officeone@youremail.com

Mon-Fri: 9:00 am – 5:00

Mon-Sat: 7:00 AM - 6:00 PM
Schedule Your Appointment 1-800-123-4567
2605 Caton Hill Road, Woodbridge, VA 22192

Z iOS14 nič več bojazni, da nas kdo gleda/posluša ?

Z iOS14 nič več bojazni, da nas kdo gleda/posluša ?

Spadate tudi vi v skupino “paranojičnih” uporabnikov tehologije, ki imajo preko kamer nalepljene črne nalepke, ali pa nekakšne drsnike, ki skrbijo za to, da kamera “ne vidi” dokler vi tega fizično ne dovolite, ali pa zmeraj, kadar govorite o “top secret” zadevah, telefon postevite nekam, kjer ne bo slišal vašega pogovora? Ali pa ste eden tistih, ki so se z konstantni “prisluškovanjem” in občasnim video nadzorom sprijaznili in je vaš izgovor; “ah, saj nič ne skrivam”…

No, naj vam predstavimo novo funkcionalnost Apple-ovega najnovejšega operacijskega sistema za telefone – iOS14. Za vsako “third-party” aplikacijo (da, samo tiste, ki niso v lasti podjetja Apple, oz. tiste, ki niso prednaložene iz njihove strani 😉 ), bo odslej iOS14 javil, kadar bo ta uporabila mikrofon ali kamero telefona. Kadar bo aplikacija uporabljala mikrofon in vas poslušala, bo to prikazano z oranžno pikico v desnem zgornjem kotu nad ikono ki ponazarja moč mobilnega signala, kadar pa bo uporabljena kamera, bo ta opozorilna pikica obarvana zeleno. Na to, boste lahko sami preverili, katera od aplikacij je pravkar uporabila mikrofon oz. kamero, in ji, če se s tem ne strinjate, to v nadaljne v nastavitvah tudi preprečili.

Apple namreč pravi; “Zasebnost je temeljna človekova pravica, za to vam z iOS14 omogočamo še več kontrole nad podatki, ki jih delite in boljšo preglednost nad tem, kako so ti podatki uporabljeni.”

Vse nastavitve zasebnosti lahko na iPhone telefonih upravljate tudi na starejših iOS operacijskih sistemih. Najdete jih pod; Settings -> Privacy, kjer lahko omejujete vsako aplikacijo posebej, in ji omogočite oz. onemogočite dostop do mikrofona, kamere ali lokacije.

Tadej